Az 50. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjén vettek részt a Bedősök

Szeptember második szombatja 2000 óta az Elősegélnyújtás Világnapja. Ezen világnap apropóján a Magyar Vöröskereszt, annak is az ifjúsági szervezete Budapesten rendezte meg az 50. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjét. A megmérettetés gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában lett meghirdetve, ahová a többfordulós megmérettetésekből közel 60 csapat kvalifikálta magát. A középiskolás kategóriában Csongrád-Csanád megyét az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 5 fős csapata képviselte. A csapat tagjai Radics Dániel 11.C, illetve Varga Fruzsina, Bátyity Márk, Dózsai Benjamin és Kovács Ábel Dávid 12.C osztályos tanulók voltak.

Az ünnepélyes megnyitó 2022. szeptember 9-én este 19 órakor a budapesti Radnóti Miklós Kulturális Központban került megrendezésre. A megnyitón beszédet mondott Kardos István a Vöröskereszt főigazgatója, Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, valamint Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat Főigazgatója is. A megnyitó végén az eskütétel után, a másnapi verseny technikai információi hangzottak el.

A verseny szombaton reggel 9-kor rajtolt el és egy 20 állomásos körpályán zajlott Budapest utcáin. A megméretettésen elméleti és gyakorlati tudásukról is számot kellett adniuk a versenyzőknek. A gyakorlati állomásokon nagyon sok traumás és belgyógyászati esettel találkoztak a csapatok. Emellett a Hősök terén egy nagyon látványos tömeges közlekedési balesetet játszottak el az imitátorok. A versenyzők a 20 állomás feladataival körülbelül délután 17 órakor végeztek. Este 20 órakor kezdődött a zárórendezvény a Honvéd Kulturális Központban. A hosszú és fárasztó versenyt követő eredményhirdetéskor (éjjel negyed 12-kor) kiderült, hogy a Csongrád-Csanád megyét képviselő Bedősök a 20 középiskolai csapatból a 13. helyen végeztek.

Az eredménytől függetlenül Ti így is nyertesek vagytok, hisz olyan tudással rendelkeztek, amivel életet menthettek! Emellett köszönöm áldozatos munkátokat, a felkészülésben mutatott példaértékű szorgalmatokat és hozzáállásotokat is. Rettentő büszke vagyok az egész csapatra! Nincs megállás, a csapat már most nagy tervekkel készül a jövő évi 51. elsősegély versenyre!

 

Domokos József
felkészítő oktató