Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései

KEHOP 5.2.10-16-2016-00102

Tisztelt Látogató!

 

Intézményünk 2017-ben komplex épületenergetikai fejlesztést valósít meg európai uniós támogatás felhasználásával. Projektünk a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) részét képező, „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” című pályázati konstrukció támogatásával valósul meg. Az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás aránya a projekt költségvetésén belül 100 százalék.

Projektünk rövid leírása

A projekt célja a Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium üzemeltetésében levő kollégiumi épületek korszerűsítése. Az épületek üzemeltetési költségei a Szakképző Iskola éves költségeinek egy igen jelentős részét teszik ki. A magas üzemeltetési költségeket főleg a fűtési hőigényből származó magas gázenergia-költség és a villamos energiafogyasztás teszi ki. Ezek alapján javasolt a fűtési energiaigény csökkentése, ami az épület külső határoló felületeinek hőszigetelésével, nyílászáróinak cseréjével érhető el, valamint a villamosenergia felhasználás egy részének napelemes rendszerrel történő ellátásával. A projekt keretein belül lehetőség nyílik az épületek fenntartási költségeinek, valamint ÜHG kibocsátásának csökkentésére, mindamellett, hogy jelentős komfortérzet-növekedés is elérhető.

A támogatás összege, annak százalékos mértéke:
136 106 600.-Ft 100%

A projekt összköltsége:
136 106 603.-Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma:
2018.02.05.

Megvalósulási helyszínek és műszaki tartalom:

1. épület:
Épület neve: Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium – Fiúkollégium
Épület címe: 6783 Ásotthalom, Kiss Ferenc körút 76., 751 hrsz.

Megvalósuló műszaki tartalom:

  • Az épület homlokzatának hőszigetelése: 985,52 m2
  • Az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje: 244 m2
  • Padlásfödém hőszigetelése: 853,47 m2
  • Napelemes rendszer össz. modul teljesítménye: 34,58 kWp

2. épület:
Épület neve: Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium – Lánykollégium
Épület címe: 6783 Ásotthalom, Kiss Ferenc körút 76., 753 hrsz.

Megvalósuló műszaki tartalom:

  • Az épület homlokzatának hőszigetelése: 450,68 m2
  • Az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje: 14 m2
  • Padlásfödém hőszigetelése: 27,41 m2
  • Árkádfödém hőszigetelése: 5,97 m2
  • Napelemes rendszer össz. modul teljesítménye: 16,9 Kw

Intézményünk mellett számos más, az ország különböző településén működő agrár-szakképző iskola valósít meg hasonló fejlesztést. Ezekről a Földművelésügyi Minisztérium mint az intézmények fenntartója által összeállított, az alábbi linken elérhető összesítőből tájékozódhat:

http://kehop.fm.gov.hu/test/

Ásotthalom, 2018.02.27.
Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Fiú és Lánykollégium

Sajtóközlemény

Lezárult a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Fiú és Lánykollégiumának épületenergetikai fejlesztése

A támogató Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” című pályázat keretében 100 %-os támogatási intenzitással, 136,1 millió Ft európai uniós támogatásban részesítette az 1883 óta működő Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Fiú és Lánykollégiumát.

A támogatásból a két kollégium szigetelése, nyílászáróinak cseréje valósult meg. Mindkét épületre napelemek kerültek, mely a kollégiumok villamos energia fogyasztását csökkentik.

A felújítás 2017 augusztusában kezdődött meg. A kivitelező jó munkaszervezésének köszönhetően a nyílászáró cserékre még a nyári szünet időszakában sor került, így a felújítási munkák a tanévkezdést nem akadályozták.

A szigetelési munkákkal szeptembertől folytatódott a felújítás, és a jó időnek köszönhetően, a munkavégzést nem kellett szüneteltetni.

A felújítás keretében mindkét épületen a külső határoló falak 15 cm vastagságú hőszigetelést kaptak mintegy 1600 m2-en, több mint 200 db elavult külső nyílászárót cseréltek ki, megújult a tetőszigetelés is, továbbá 198 db napelem került felhelyezésre, a két épületre. Az 51,48kWp teljesítményű napelemes rendszert telepítése a gazdaságosabb fenntartás érdekében történt.

A fejlesztés eredményeként a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő ásotthalmi középiskola évtizedek óta 100 %-os kihasználtsággal működő kollégiuma költséghatékonyabban működtethető a jövőben.

A projekt kivitelezése 2018. március 1-jén lezárult.

A projektről bővebb információt a http://www.bedo-ahalom.sulinet.huoldalon olvashatnak!

Pályázati azonosító: KEHOP-5.2.10-16-2016-00102

További információ kérhető:
Andrésiné dr. Ambrus Ildikó
Elérhetőség: 62/291-522; e-mail: igazgato.bedo@gmail.com

Modern épületet kaptak a kollégisták Ásotthalmon

Munkatársunktól (forrás: www.delmagyar.hu)
2018.03.14. 13:51

Uniós forrásból új külsőt kapott az ásotthalmi erdészeti szakközépiskola. A két kollégium épületében nyílászárókat cseréltek, szigeteltek és napelemeket szereltek fel.

Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két épülete energetikai korszerűsítésen esett át, amellyel egyrészt csökkent a rezsiköltség, másrészt nőtt a diákok komfortérzete. Andrésiné Ambrus Ildikó igazgatótól megtudtuk, iskolájuknak jelenleg 280 diákja van, ezek több mint 80 százaléka kollégista, ezért is volt számukra fontos a beruházás.

A munkálatok tavaly indultak, augusztusban – még az iskolakezdés előtt – kicserélték az ajtókat, ablakokat. A szigetelés az ősz folyamán zajlott, a napelemek felszerelése pedig novemberben kezdődött. Az iskolakomplexum fiú- és lánykollégiuma 136 millió forint uniós forrásból újult meg.

A kollégium hivatalos átadóján részt vett B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa, aki elmondta, ez az iskola abszolút megérdemelte a fejlesztést, hiszen nagy múltú, hiánypótló szakmákat oktatnak itt. Az igazgató megerősítette, a gyermeklétszám megháromszorozódott az elmúlt húsz évben, és nemcsak a környező megyékből, hanem az ország minden tájáról vannak tanulóik. Az intézmény teljes kihasználtsággal működik, jövőre legalább három osztály indítását tervezik. Fejlesztések terén is vannak még ötleteik, egy sportcsarnokot szeretnének, hiszen a településen lévőt használják délelőttönként, de a kollégistáiknak délután is szükségük van sportolási lehetőségre.

B. Nagy László elmondta, az iskola abszolút alkalmas arra, hogy a gyerekeket a megfelelő körülmények között tanítsa meg a gazdálkodásra. Ráadásul Ásotthalom számára is fontos az utánpótlás-nevelés, ez biztosítja azt, hogy a település hosszú távon fejlődjön.