Ökoiskola

Örökös Ökoiskolai címátadó

Március 26-án átadták a 2021/2022. tanévre szóló Ökoiskola címeket.

Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium képviselőjétől Kiss Zoltán, iskolánk ökoiskolai felelőse vette át az oklevelet, mely szerint az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium visszavonásig az Örökös Ökoiskola cím birtokosa.

162 iskola vehetett át Ökoiskola címet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Agrárminisztérium rendezvényén, melynek a Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium adott otthont.

Az eseményen Pálfi Erika, az EMMI Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztályának vezetője és Indri Dániel Janisz, az Oktatási Hivatal Pedagógiai Kiadványok Osztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket. Bevezetőjükben elmondták, hogy Ökoiskola címmel azokat a köznevelési intézményeket ismeri el Magyarország Kormánya, amelyek pedagógiai programjukban deklaráltan, rendszerszinten, a mindennapos nevelés-oktatás, valamint az iskola működtetésének szerves részeként foglalkoznak az egészség- és környezettudatosság témájával, és kiemelten kezelik a fenntarthatóságra nevelés ügyét.

A rendezvényen három kategóriában vehettek át elismerő oklevelet a díjazottak: 57 intézmény kapott elsőként Ökoiskola címet, 30 iskola újrapályázóként immár másodszor nyerte el az elismerést, 75 intézmény pedig – amelyek harmadszor is sikeresen pályáztak – Örökös Ökoiskola lett.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen tartott köszöntőbeszédében rámutatott, hogy nemcsak az órarendbe építve, az órai foglalkozásokon, hanem azokon kívül is rendkívül fontos az „egészintézményes” fenntarthatóságra nevelő szemlélet átadása.

Ezt követően a 75 új Örökös Ökoiskola képviselőjének Fieder Ildikó és Kisfaludy László közösen adták át a díszokleveleket.

Az ünnepélyes díjátadó végén Lányi Marietta, a Gyermekek Házának igazgatója átvette Fieder Ildikótól és Kisfaludy Lászlótól a meglepetés ajándékot, amellyel a vendégek közösen készültek. Az iskolát egy kőágyás veszi körül, amelybe az épület átadásakor a diákok és a tanárok festett köveket helyeztek el a már ott lévő, fehér kövek mellé. A szervezők megkérték a díjazottakat, hogy hozzanak magukkal ők is egy-egy színes, festett követ, amelyet majd a Gyermekek Házának ajándékoznak, köszönetképpen, hogy az iskola befogadta a rendezvényt.

Kiss Zoltán
Ökoiskolai koordinátor